Bieffekter av snabb viktnedgång

Målet med träning och bättre kost är för många att gå ned i vikt. Och väger man mer än vad som är hälsosamt är detta absolut ett bra mål att ha. Men väljer man att gå mer extrema vägar och kombinerar hård träning med väldigt restriktiva dieter kan man gå ned i vikt snabbare än vad som är hälsosamt. Här ska vi titta på några bieffekter av just detta.

Lös hud

Vår hur har ett viss mått av elasticitet. Detta betyder att som vi blir större och mindre kan huden anpassa sig efter den ökade eller minskade ytan den måste täcka. Går man upp snabbt i vikt, eller blir gravid, är det vanligt att få bristningar i huden där den inte riktigt hinner med att expandera i samma takt. Går man istället ned snabbt i vikt blir huden istället lös då den igen inte hinner anpassa sig. För många är detta mest märkbart kring magen. Detta kan gå till sig med tiden, men läkare har dock sagt att om huden inte format sig efter kroppen inom två år efter viktnedgången kan en operation vara den enda lösningen. Detta kallas för bukplastik och det går att läsa mer om hur detta går till här.

Gallsten

Precis vid nerkanten av levern sitter gallblåsan och fungerar som en plats där kroppen tillfälligt lagrar galla, en kroppsvätska som lever bildar. Att vara överviktig ökar risken för gallsten, så viktnedgång är fördelaktig. Men när man tappar mycket vikt snabbt är gallsten fortfarande en vanlig bieffekt. Detta är små kristalliknande formationer i gallblåsan. Dessa kan orsaka en hel del smärta, men det finns även många som har gallsten och inga besvär överhuvudtaget. För att se om man har gallsten kan man titta över listan på vanliga symptom.

Minskad muskelmassa

När man går ned i vikt snabbt är det inte nödvändigtvis bara fett som försvinner. I en studie från 2012 fann man även att snabbt viktnedgång även reducerade muskelmassa och ben. Det största problemet med detta är att det kan sakta ned ämnesomsättningen, vilket kan vara orsaken till att man snabbt lägger på sig vikt igen efter man slutar banta eller träna.

Leverproblem

Snabbt viktnedgång kan också öka riskfaktorn att få leverskador. Man har bland annat sett denna effekt i följd av kirurgiska ingrepp som haft som syfte att reducera vikt i väldigt överviktiga personer. Den exakta orsaken till detta är inte känd men läkare och forskare tror att det kan ha att göra med den plötsliga förändringen i fettsyreprofilen efter viktnedgången. Det är dock även möjligt att den är en kvarvarande effekt från att vara överviktig till att börja med. Mer studier måste göras, men under tiden har man inte uteslutit snabb viktnedgång som den slutgiltiga orsaken till problemet.