Styrketräning

Fitness happy woman exercise dumbbell

Träning i olika former främjar hälsan och en stark kropp håller längre än en svag.

När man börjar med styrketräning är det bra att veta vilka övningar man kan göra och hur man ska utföra dom. Lyfter man fel så kan man göra illa sig. Ett tips är att ta hjälp av en PT för att  lära känna redskapen och övningarna och dessutom få feedback på hur övningarna ska utföras. Man kan också be en kompis titta på hur man ser ut eller kanske någon annan som också tränar på gymmet och vet hur man ska träna.

Med lite redskap till hands kan du även komma igång och styrketräna hemma. Lite olika motstånd i form av vikter behövs och du hittar olika hantlar i butiker online. Kroppen fungerar också utmärkt som motstånd.

Det absolut viktigaste är uppvärmningen, som förbereder kroppen och minskar risken för skador. Du kan cykla, jogga eller till exempel hoppa hopprep för att få upp pulsen och bli varm. Ungefär 10 minuter bör uppvärmningen ta.

Att utmana musklerna bygger styrka och du bör vara trött innan du vilar efter varje övning. En övning består av ett antal repetitioner med någon minuts vila och upprepa. Belasta så att du orkar ca 15 repetitioner innan vila och när du blivit starkare och orkar detta så ökar du något. Man brukar säga att efter sex till åtta veckor är det dags för nya övningar.

Efter träningspasset är det bra att varva ner på tillexempel en konditionsmaskin. Det kan också vara fördelaktigt att stretcha efter träningen.