by
on
under ,
Permalink

Få upp konditionen innan semestern

cykling

Genom träning får du snabbt upp din kondition, men du förlorar den lika fort om du inte underhåller den. Genom att träna får du ett starkare och effektivare hjärta och det har positiva effekter på minnet, koncentrationsförmågan, kreativiteten och självförtroendet.

Det finns många olika sätt att konditionsträna som till exempel långa turer och intervallträna. Det kan vara motigt att komma igång om man under en period dragit ner eller helt avstått från träning. Med lite vilja och motivation kan träningen bli rolig och införlivas i vardagen och genom att kombinera olika typer av träning, blir det roligare.

Cykling är en relativt skonsam typ av träning, som inte belastar kroppen på samma sätt som till exempel löpning gör. Du hittar ett stort utbud med cykelbutiker online. Genom att du kan välja nivå på din cykling utifrån din kondition och fysik så blir din träning anpassad efter dig. Du förbättrar din kondition och ökar syreupptagningen, du blir samtidigt smidigare och starkare med ökad uthållighet.

Löpträning är en effektiv form av träning som snabbt kan ge ökad kondition. Väljer du löpning är intervallträning ett bra alternativ. Här gäller det att under en viss tid springa så fort man orkar och sedan vila i jogg eller promenad en kort stund där emellan. Som ett bra tempo räknas en tvåminuters intervall där du springer så fort du kan så att det känns jobbigt eller jätte jobbigt och vila mellan med en till två minuters jogg eller rask promenad. Tänker du springa i fem intervaller, så ska du springa i den takt du känner att du kommer att orka fyra intervaller efter den första. Börja försiktigt så du inte blir avskräckt och öka allt eftersom.

Promenader kan också ge dig ökad kondition om du får upp pulsen tillräckligt. Som otränad kanske en promenad känns mest överkomlig och till en början är det bara bra att komma ut och röra på sig. En promenad på 30 minuter i bra takt ökar konditionen hos nybörjaren medans en med bra kondition behöver ta längre turer för att öka på sin syreupptagning.

Om du inte tränat så mycket tidigare och är nybörjare så gäller det att inte gå ut för hårt. Ju mer du tränar desto mer kommer du att orka. Det kan vara tungt den första tiden innan din kropp vänjer sig att pressas så hårt som den gör. Om du inte alls rört på dig så kommer det att kännas oerhört jobbigt första tiden, men det kommer att bli bättre.

Det kan vara lätt att ge upp bara för att det känns jobbigt men skam den som ger sig, det är nu du behöver höja motivationen till det yttersta för att orka ge dig iväg på din träning.

Lycka till!