by
on
under ,
Permalink

Träning och protein

Tränar man hårt utan att se de resultat man väntar sig kan en drivande faktor vara ett bristande proteinintag. Protein är kroppens byggnadsmaterial och är inte bara viktig för musklerna utan även för vår hud, hår, naglar, ögon och till och med kroppens mest grundläggande delar: cellerna.

För just träning så kan man se protein som det som hjälper till att bygga upp musklerna och därför även styrkan. Protein kan man få från många olika källor:

  • fisk, fågel, vilt och nötkött
  • mjölkprodukter och ägg
  • baljväxter, quorn, vetegroddar, frön och nötter

Bra att tänka på är dock att inte äta för mycket nötter då dessa innehåller mycket fett. Det är visserligen bra fett, men ens dagliga kalorikvot fylls snabbare om man försöker få i sig mycket protein genom att just äta nötter.

Sojabönor är väldigt proteinrika och innehåller lite fett. Detta gör dem till en bra proteinkälla men måste kombinerat med en bra fettkälla också (fett är trots allt viktigt att få i sig det med). En bra kombinerat protein- och fettkälla är lax.

Något som dock kan sätta käppar i hjulen för proteinintaget är så klart matallergier. Beroende på vad man är allergisk mot kan man ha problem att få i sig protein genom en balanserad kost. Då kan man behöva planera sin måltider mer noga och öka intaget av ett visst livsmedel ordentligt. Det finns dock även speciellt framtagna varor som är extra proteinpackade som kan fungera som ett bra alternativ.

Nu kanske man undrar hur mycket protein man egentligen behöver varje dag? Rekommendationen man oftast ser är att protein ska bestå av mellan 15-25 procent av den dagliga kosten. Tränar man dock ofta och/eller hårt kan detta behöva ökas till 25-35 procent.

Tänker man viktmässigt kan man säga att en person som tränar ett par gånger varje vecka och har en relativt aktiv livsstil behöver omkring 1,0-1,3 gram protein per kilo kroppsvikt. De som tränar riktigt hårt, ända upp till elitnivå, behöver mellan 1,3-1,7 gram per kilo.

Tittar man då på proteininnehållet i en del livsmedel får man i sig omkring 18 gram protein från 100 gram lax eller 5 dl mjölk, fil eller yoghurt.