Upplever du att du ofta är trött?

Upplever du att du allt för jämnan känner dig trött och hängig utan att ha en enda aning om vad detta skulle kunna bero på? Om ditt svar är ja, så är detta inlägg mest troligt någonting för dig. Sannolikheten att det går att få bukt med problematiken är nämligen stor. Om du verkligen vill!

Trött och hängig

Tyvärr upplever många att de är väldigt trötta och hängiga i det vardagliga livet, något som inte alls är särskilt kul i det långa loppet. Väldigt många har heller ingen som helst aning om vad tröttheten kan bero på, och där kan anledningarna vara många. Det kan exempelvis bero på mörkret som träget tränger sig på under vinterhalvåret, att du sitter inne i alldeles för stor grad och inte får nog med frisk luft, att du inte aktiverar dig och alltså rör dig för lite, eller att du av olika anledningar får alldeles för lite sömn.

Den sistnämnda anledningen är ju dock någonting som de allra flesta kan koppla till trötthet om det är så att man helt enkelt fått alldeles för få timmar sömn, men det kan även vara så att man kanske snarkar om natten, något som då kan störa sömnrytmen. Kanske det kan vara en anledning att göra någon form av utredning hur din nattsömn fungerar. Det finns hjälpmedel som kan göra underverk för din nattsömn. Kontakta din läkare för att se vad som kan göras.

Få i dig viktiga ämnen

Det kan också ha att göra med att kroppen har brist på viktiga näringsämnen på grund av en alltför snäv kosthållning. Här är järnbrist en av de riktiga bovarna, men tacksamt nog så brukar man relativt enkelt kunna lösa denna trötthetsfaktor genom att förse kroppen med mera järn, något som enklast görs genom att äta någon form av järntillskott. Detta är som sagt en väldigt effektiv lösning om trötthetsproblemet beror på just järnbrist, men tråkigt nog så är det inte alltid fallet.

Ja, för det kan självklart även vara så att du faktiskt lider av någon form av sjukdom som därigenom gör dig trött, men det är samtidigt ingenting som vi har några som helst befogenheter att avgöra eller ge råd om då vi ej är medicinskt kunniga på ett sådant vis. Om osäkerhet kvarstår över hur det kan ligga till så rekommenderar vi dig därför att istället omgående kontakta vården, kanske inledningsvis genom att ringa till Vårdguiden på 1177.