by
on
under
Permalink

Fördelar med fria vikter

Alla som tränar på ett gym har nog provat mer än en maskin där. Upplevelsen är ofta positiv då det är väldigt enkla att ställa om och det känns som man får fokusera på att bara träna. Men det finns faktiskt riktiga fördelar men att passa på maskinerna och välja fria vikter istället.

Lätt att träna hemma

Det är inte alla som har nära till ett gym. Bor man inte i eller i utkanten av en stad finns risken att man har en inte försumbar restid till det närmaste gymmet. Kan man då istället träna hemma är det så mycket enklare att passa in träningen i schemat. Det behöver heller inte vara så dyrt att skaffa en uppsättning.

Instabila vikter stabiliserar kroppen

Alla som har plockat upp en skivstång har säkert känt att vikterna rör sig något under lyftet. Ens första reaktion kan då vara att detta är något negativ, men det är faktiskt tvärt om. Genom att vikterna konstant rör på sig något måste balansen istället komma från sin egen kropp, vilket gör att man arbetar med både stora och små muskler för att balansera vikterna. Detta kommer att förbättra kroppens stabiliserande styrka och koordination.

Aktiverar fler muskelgrupper

Att lyfta en skivstång kommer att aktivera fler muskelgrupper än man gör med en maskin. Bålen är den som får helt klart största fördelen av att träna med fria vikter, vilket har som uppgift att stabilisera ryggraden. Men den behövs också för att föra över kraft mellan under- och överkroppen, vilket är precis vad som aktiveras vid en övning som marklyft.

Mer effektiv träning

Just på grund av de anledningar ovan kommer träning med fria vikter ger snabbare och bättre resultat. Studier har visat på ökad muskelaktivering vid träning med fria vikter. Och med tanke på att resultat är det vi alla strävar efter med träningen finns det ju knappast någon anledning att inte prova på detta vid nästa gymbesök.