by
on
under
Permalink

Måltidsersättningar med kalorikoll!

En måltidsersättning är ett vanligt alternativ som vanligtvis består av pulver som blandas upp till soppor och shakes. Det finns även bars i olika former samt färdigblandade måltidsersättningar. Det är inte tänkt som en bestående kosthållning utan som en tillfällig diet som ska förenkla och snabba på ditt önskade resultat. Oftast handlar det om viktminskning, men så är inte alltid fallet. En måltidsersättning kan användas på flera olika sätt, exempelvis som ett gott alternativ för att hålla blodsockret i schack och undvika sötsuget, eller som ett smidigt och lättintaget tillskott för någon som har svårt att komma upp i tillräcklig kalorimängd.

Genom måltidsersättning klassad som VLCD, Very Low Calorie Diet, ersätts alla dagens måltider. I och med att dieten är så pass strikt, bör man endast följa den under tre veckor i sträck för att sedan låta kroppen vila. Att gå på alltför lågt kaloriintag under en längre period är inte hälsosamt. Om man dessutom ska orka genomföra träning och fysisk aktivitet, behöver man fylla på med bränsle och undvika att kroppen går på lågvarv.

LCD, Low Calorie Diet, är däremot tänkt i kombination med vanlig kost. Viktminskningen kan därför gå snäppet långsammare, men kan å andra sidan vara skonsammare för kroppen. Att inte rusa på dieten alltför mycket kan vara fördelaktigt både för den egna hälsan, men även för chanserna att behålla sitt resultat.

Måltidsersättningens makronutrienter också väl sammansatta, dvs. mängden kolhydrater, fett och protein ligger på fördelaktiga nivåer för dig som tränar. Sammansättningen har oftast en hög proteinmängd, uteslutet eller inget socker, samt begränsat med kolhydrater. Proteiner gör att du behåller en längre mättnadskänsla samt håller muskelmassan intakt. Det sistnämnda är särskilt viktigt om du kombinerar dieten med regelbunden träning.

En måltidsersättning är en effektiv kickstart men däremot ingen långsiktig lösning, varken för hälsan eller det sociala livet. För att behålla resultatet efter avslutad diet bör man reflektera över sina matvanor, hålla en välbalanserad kosthållning och eventuellt fortsätta att komplettera med måltidsersättning som mellanmål eller återhämtare efter träningen.