by
on
under , ,
Permalink

Tips för nybörjarlöparen

Löpning är en otroligt populär träningsform. Dels för att den är så lättillgänglig, men också för att den kan anpassas personer av alla möjliga nivåer. Som nybörjare till löpning kan det vara bra att få ett par tips innan man sätter igång på allvar. Inte bara kommer det betyda att man får en mer effektiv start, utan även för att minska skaderisken.

1. Skaffa ett par riktiga löparskor

Skorna är den viktigaste utrustningen för en löpare och det är inget man bör snåla på. Medan man inte behöver köpa de dyraste skorna i butiken får man för vänta sig att ett par bra skor kommer att kosta en slant. När man väljer skor är det absolut viktigaste att man känner sig bekväm i dem när man går och springer.

2. Börja lugnt oavsett kondition och form

När man ger sig ut på de första passen är det ett misstag att tro att man bör hitta sitt maxtempo direkt. Har man inte löptränat tidigare kommer musklerna troligtvis inte vara van belastningen och börja säga ifrån tidigare än man först skulle tro. Genom att börja lugnt och sakta men säkert trappa upp ger man kroppen en chans att vänja sig vid träningen och man minskar dessutom risken för skador som löparknä.

3. Prova på olika underlag

Underlaget i sig kan spela en stor roll när det kommer till löpning. De flesta har säkert en hel del asfaltsvägar nära hemmet och det blir ofta ett naturligt val. Men det är värt att utforska andra underlag och se vilket man finner vara skönast att springa på. Har man dock sprungit väldigt länge på ett och samma underlag är det klokt att ta det lite lugnt när man provar på något nytt. Egenskaperna i olika underlag kan betyda att man behöver justera sin teknik något.

4. Se till att få regelbunden vila

Vilan är minst lika viktigt som med träningen. Se till att få regelbunden vila och ha några löpfria dagar då du hinner återhämta dig. Det är när du vilar som dina muskler kommer att växa och du kommer att känna dig starkare efter din vila. Kroppen utsätts ju för relativt stor belastning när du är ute och springer. Både muskler, skelett, hjärta och lungor får arbeta hårt under ett löppass så vilodag är viktigt för återhämtning.