by
on
under ,
Permalink

Värsta vanorna för vår hälsa

Vår hälsa borde vara vår högsta prioritering genom de flesta skeden i livet. Tyvärr finns det många saker som människor gillar att göra men som samtidigt klassas som hälsorisker i en eller annan utsträckning. Här tittar vi på några av de värsta sakerna många gör för sin hälsa varje eller nästan varje dag.

Röka

Att rökning är en av de värsta sakerna vi kan göra är idag väldigt väldokumenterat. Listan på negativa effekter av rökning kan göras väldigt lång och utöver listan som görs direkt värre av att röka finns det även många andra saker där rökning sätter oss i högre risk för ju längre vi röker. Att sluta röka är dock inte det enklaste och många kämpar med just detta. Vägen till att bli rökfri kan vara högst individuell och där somliga klara sig bäst genom att sluta helt och hållet kan andra behöva övergångsperioder där de fortfarande får i sig nikotin utan de andra skadliga ämnen cigaretter innehåller.

Äta socker

Socker är också något alla vet inte är bra för oss men svårt att sluta med. Ett stort problem med just socker är att vi inte alltid är medveten om hur mycket vi får i oss. Att alltid titta på hur mycket socker saker och ting vi äter faktiskt innehåller är något vi alla borde bli bättre på. För ett par år sedan kom Världshälsoorganisationen, WHO ut med uppgifter om att max 5 % av vårt dagliga energiintag borde komma från tillsatt socker. Och samtidigt antyddes det att svenskar låg på omkring 12 %.

Dålig sömn

Sömnen är en otrolig viktig del av vår hälsa. När vi regelbundet sover för lite eller har dåligt kvalitet på sömnen ökar vi risken för en rad olika åkommor, bland annat Alzheimers. Ibland kan det dessutom vara svårt att säga att anledningen bakom ett problem ligger i att man sover dåligt och risken för feldiagnoser kan därför öka.